I samma båt

Familjeliv till sjöss

Sälmöte i Östersjön!

Vi lämnar Västervik en tidig morgon sent i juli. Barnen sover fortfarande i förpiken, trötta efter gårdagens förlustelser i hamn, där huvudattraktionen varit gästhamnens pool. Trots att det alltid är roligt att vara i Västervik pustar vi vuxna ut lite och njuter av att återigen befinna oss bland kobbar och skär. Det är oundvikligt att det blir lite stressigt med allt som ska fixas med och bunkras upp när man befinner sig i en gästhamn. Nu återerövrar vi frihetskänslan som alltid kommer när man hissar segel och ger sig ut på vågorna.

Vid middagstid lämnar vi leden och lägger ut kursen mot Byxelkrok. Vi har slör och båten gör god fart. Mor sitter vid rodret för att förebygga sjösjukan. Far läser högt för barnen. Jag tror det är sagan om ringen vi läste den här sommaren. Plötsligt dyker ett sälhuvud upp på babordssidan, hämtar lite luft och dyker ner under kölen och är sen försvunnen.  Känslan som uppfyller rorsman är obeskrivligt hög. Under alla dessa seglingar- aldrig hänt tidigare-  och nu en livslevande säl i fritt tillstånd Lyckokänslan är berusande och sjösjukekänsla är som bortblåst. 

Detta oförglömliga ögonblick går överhuvudtaget inte att jämföra med hundratals gånger jag sett sälar på Skansen eller andra djurparker. Ska vi verkligen ha djur instängda i djurparker? Nej, låt dem stanna i sitt riktiga element och ta med barnen ut i naturen istället!Skriv ut Skriv utLämna en kommentar