I samma båt

Familjeliv till sjöss

Vindar

(Källa: Adriatic Pilot)
Vanligtvis är vindarna under sommaren lätta till måttliga (4-10 meter/sek). Den vanligaste vinden, maestralen, är en form av sjöbris som blåser under dagen från NV-SV och kan lokalt nå upp till 8-14 m/sek på eftermiddagarna. De otrevliga, kraftiga vindarna är vanligast under vinterhalvåret. Men boran, siroccon och åskväder kan drabba även sommarseglaren.

Boran är en kall, torr vind från N-NO. Det är den mest fruktade vinden eftersom den ofta kommer utan några särskilda varningstecken och snabbt kan nå stormstyrka. Ofta uppträder den lokalt och orsakas av luft som kylts av över bergen och sedan blåser längs bergssidorna ner mot havet. Det innebär också att boran är starkast närmast kusten. Även om boran mest förekommer under vintern är det inte ovanligt att råka ut för den också på sommaren.

Om boran blåser med stormstyrka kan den ofta vara i cirka 12 timmar men blåser den med mindre styrka kan den vara uppemot två dygn - ibland uppemot sex dygn.

Områden där boran är mest intensiv är enligt Adriatic Pilot:

  • I norra Adriatiska havet vid Rijecki Zaljev (Rijecki-viken), NV och öster om ön Cres samt Velebitski Kanal och Senj
  • Vid Sibenik, området kring Split samt på fastlandet mellan orterna Omis och Makarska i mellersta Adriatiska havet

Siroccon eller jugon uppträder i samband med kommande lågtryck. Den blåser från S-SO och är, liksom boran, vanligast på vinterhalvåret. Sikten försämras och himlen täcks av moln. Oftast regnar och åskar det kraftigt i samband med siroccon - särskilt på sensommaren. Den kommer inte överraskande, som boran, och ofta inte med högre vindstyrka än 5-11 m/s men kan under en eller ett par dagar öka upp till stormstyrka. Områden där siroccon blåser starkast är öppna havet utanför Rogoznica i mellersta Adriatiska havet samt omkring Dubrovnik.

Thunderstorms/åskväder är ganska vanliga i Adriatiska havet. De kan komma med kort varsel och vindarna kan nå stormstyrka och dessutom ändra riktning 360 grader.

Väderprognoser sänds regelbundet på VHF:en på både kroatiska, italienska och engelska. I alla marinor finns också aktuella väderleksprognoser uppsatta. Vindstyrkan anges i Beaufort.

Vindstyrka i Beaufort Meter/sekund
3 3,4 - 5,4
4 5,5 - 7,9
5 8,0 - 10,7
6 10,8 - 13,8
7 13,9 - 17,1
8 17,2 - 20,7
9 20,8 - 24,4


Skriv ut Skriv utLämna en kommentar