I samma båt

Familjeliv till sjöss

Hitta rätt i båtcharterdjungeln

Det finns gott om företag, som hyr ut charterbåtar. Priserna ligger på ungefär samma nivå och det är inte lätt att veta vem man ska välja att hyra sin båt av. En god idé kan vara att besöka charterbolagens montrar på båtmässan för att personligen träffa de olika bolagens representanter. Det är emellertid först då något problem uppstår före, under eller efter kroatienseglingen som charterbolagen sätts på prov.

Några frågor till uthyrarna:

  • I vilket skick är den båt du ska hyra? Charterbåtar slits snabbt och den båt du ska hyra bör därför helst bara ha ett par år på nacken.
  • Vilka resurser har uthyraren att åtgärda ett allvarligare fel på båten under din semester?
  • Vad gäller om charterbolaget gör konkurs efter det du betalat hyresbeloppet? (Olika regler beroende på om resan ingått i köpet eller ej)
  • Vilken personal har charterbolaget på plats. Det vill säga vilken service får du då du kommer till marinan och ska ta båten i besittning, gå igenom inventarielistan m.m.?

Vi har hyrt båtar av Renato Huljev som driver företaget Croatia Yatch Club. Renato är född och uppvuxen i Sverige men av kroatiska föräldrar. Det är en oerhört stor fördel att kunna diskutera seglingen med Renato på svenska. Vid eventuella problem är det lätt att kunna ringa upp Renato på hans mobil utan att behöva använda sig av engelska båt- och sjötermer.

Att tänka på då du hyr båten

Innan du undertecknar hyresavtal och erlägger deposition går en representant för charterfirman igenom båtens utrustning med dig. Ofta sker det på lite stapplande engelska och det kan vara bra att ha med sig en ordlista och ha lärt sig de viktigaste båttermerna på engelska. Det är många båtar som ska gås igenom och ofta har man från charterbolagets sida ganska bråttom. Då man ska lämna tillbaks båten är man emellertid betydligt noggrannare. Saknas en fender, en förtöjningslina eller om någon detalj är sönder hjälper det inte att hävda att det var så då man fick båten om det inte finns antecknat vid genomgången av båtens inventarier. Se också till att kolla upp att allt fungerar och att stor- och försegel är i sin ordning. Rulla ut båda och kontrollera! Se till att du verkligen vet hur alla olika instrument fungerar! Eftersom man redan betalat en avsevärd depositionsavgift är förhandlingsläget ganska svagt i diskussioner om eventuella ersättningar.

Om inte en gummijolle med utombordsmotor ingår i charterhyran är det klokt att beställa en sådan. Vi har använt jollen till att ta oss in till mysiga stränder då vi legat på svaj i vikarna. Ibland har vi transporterat all inhandlad mat med jollen då det har varit långt att gå mellan matvaruaffär och båt. Det underlättar onekligen också om städning av båten vid återlämnandet ingår i båthyran.Skriv ut Skriv utLämna en kommentar