I samma båt

Familjeliv till sjöss

Säkerhet

I sol, varmt vatten, svaga vindar och med en stor, trygg båt är det lätt att glömma säkerhetsfrågorna. Ofta ligger flytvästarna undanstoppade i något utrymme under en soffa eller koj. I de båtar vi hyrt har det dessutom varit räddningsvästar med stora kragar, som man inte gärna har på sig permanent under gång. (Vi har faktiskt tagit med ett par seglarvästar från Sverige som är lättare att ha på sig i värmen.) Säkerhetslinor finns inte heller alltid med bland inventarierna. Se till att ha gått igenom all säkerhetsutrustning under de första seglingsdagarna. En bora eller ett åskväder kan komma snabbt, utan förvarning, och då är det viktigt att flytvästar och annan säkerhetsutrustning är lätt åtkomlig och att alla i besättningen vet hur den ska användas. Flera i besättningen bör också kunna rulla in/reva seglen. Samtliga fall och dirk brukar vara neddragna till sittbrunnen och det gäller att hitta rätt tamp. Är de inte märkta så gör en egen märkning med hjälp av tejpbitar eller en skriven “fusklapp” som tejpas upp lätt synlig. En vass slidkniv bör också finnas lätt tillgänglig om någon förtöjningslina snabbt behöver kapas.

Själva blev vi under vår första kroatiensegling totalt överraskade av en bora i Bols hamn klockan tolv på natten då vi kom tillbaks till båten efter en trevlig middag. Hamnen saknade bojstenar så båtarna låg förtöjda med egna ankare. Grannbåten draggade och pressade aktern på vår båt mot betongbryggan. Vi blev tvungna att i mörkret lämna bryggan i 20 sekundmeter stark vind och försöka få upp ankaret för att gå ut ur hamnen. En av förtöjningslinorna var så hårt spänd att vi fick skära av den. De nedpackade flytvästarna fick vi fram på tok för sent!

Viktiga telefonnummer

Nödtelefon 112
Polis 92
Brandkår 93
Ambulans 94
Vägservice 987
Taxi 970
Nummerupplysningen 988
Sveriges ambassad i Zagreb + 385 (0) 1 49 25 100
Sveriges ambassad i Zagreb, journummer + 385 (0) 95 49 25 100
Sveriges konsulat i Rijeka + 385 (0) 99 68 45 782
Sveriges konsulat i Split + 385 (0) 21 338 234


Skriv ut Skriv utLämna en kommentar