I samma båt

Familjeliv till sjöss

Några guldkorn

Marina Kremlic, har varit utgångspunkten för våra kroatienseglingar eftersom det är hemmahamnen för Croatia Yatch Club. Den ligger cirka 40 kilometer nordost om Split och är en utmärkt utgångspunkt för såväl sydliga som nordliga rutter. Avståndet till ön Brac i är drygt 30 M i sydvästlig riktning och till Hvar som ligger söder om Brac ytterligare 10 M. Till naturreservatet Kornatis sydspets är det bara cirka 25 M i nordostlig riktning. Vill man proviantera större mängder mat och få tillgång till ett mer varierat utbud än vad som erbjuds i Marina Kremlic finns samhällena Primosten och Rogoznica på mindre än 5 M avstånd.

I marinan finns en minimarket och en restaurang. Närmsta samhälle är det idylliska Primostén med badplats, många restauranger, vackra gamla hus och fina promenadvägar. Tiden från det vi lämnat båten (lördag kl. 9) till dess det varit dags att bege sig till flygplatsen har vi valt att tillbringa i Primostén.

Var man än väljer att segla i Kroatien kan man vara säker på att hitta idylliska små samhällen, vacker natur och trevliga restauranger. Några av våra guldkorn:

Naturreservatet Krka, cirka 20 M norr om Primostén. Efter ungefär halva distansen blir det i allmänhet motorgång i de trånga vattnen mellan Sibenik och Skradin, där man förtöjer i hamnen. Nästa dag tar man en liten passagerarbåt till Krka, och sedan väntar en lång promenad med fantastiska vyer över vattenfall av alla de former och storlekar. Vid ingången till nationalparken kan man ta sig ett dopp och simma i närheten av ett imponerande vattenfall.

På ön Korculas östsida ligger en stad med samma namn och med anor från medeltiden. En stadsmur omger staden Korculas stenhus och vindlande, smala gränder. Marco Polo lär vara född i staden i mitten av 1200-talet och man kan besöka huset där han föddes. Uteserveringarna trängs med mysiga smyckebutiker, gallerier och små barer.

Trogir ligger på en ö som förenas med fastlandet via en liten bro. Restauranger, kyrkor och vindlande smala gränder med små affärer gör att man bör ta god tid på sig att se staden. Staden har anor från tiden före Kristi födelse (greker från ön Vis flyttade hit ca 300 f.K.). Staden är uppförd på Unescos världsarvslista. Torghandeln bjuder på de mesta man kan önska sig vad gäller frukt och grönt.

Den kända udden Zlatni rat på promenadavstånd från Bol på ön Brac är en av Kroatiens mest kända badstränder och finns avbildad på många turistbroschyrer. Med sin grovkorniga sand och med havet åt tre håll är Zlatni rat definitivt värd ett badbesök. Bol är känt för sitt nöjesliv men hamnen är inte särskilt bra. Vid lugnt väder kan man istället ankra upp utanför halvön och ta jollen - eller simma - in till stranden.

Andra samhällen som är väl värda ett besök är Hvar på ön med samma namn samt Milna på ön Brac. Hvar är, tillsammans med Bol också känt för sitt nöjesliv.Skriv ut Skriv utLämna en kommentar