I samma båt

Familjeliv till sjöss

Om oss

Vi som skrivit boken

Vi är ett par som seglat tillsammans sen ungdomen. Vi har tre barn tillsammans. Två söner som båda är gifta. En dotter som är på väg ut i vuxenlivet.

Bengt är utbildad No-lärare och folkhälsovetare och arbetar till vardags med folkhälsofrågor med inriktning mot förebyggande ungdomsarbete vad gäller alkohol och droger.

Lena är utbildad psykolog och organisationskonsult och driver ett konsultföretag, se www.arbetslivspsykologen.com.

Varför vi skrev boken

Vi är båda roade av att skriva. En sommar när vi för första gången på många år seglade utan barn fick vi idén och inspirationen att skriva boken.

Var skrevs boken

Vi skrev boken på båten och i vår sommarstuga på Blidö under några somrar.

Våra samarbetspartners

  • Lena Börjeson - kollega till Lena med lång erfarenhet av författarskap och utgivning som gett oss stöd, uppmuntran och kloka råd. www.metoda.se
  • Jane Bergstedt, journalist - vår redaktör som hjälpt oss att se över våra texter och sätta rubriker.
  • Anna Bidgood, Decorus Design - Anna har gjort form, layout och illustrationer samt hållit i kontakterna med tryckeriet.

Våra båtar

Vi har alltid trivts bäst med trygga, stabila, välbyggda, långkölade, men kanske inte alltid så snabbseglande, båtar.

Första båten hette Blomman och liknade mest en långedragsjulle. Hon var byggd någon gång i början på förra seklet. Kunde läcka fruktansvärt vid sjösättningen.

Vår andra båt var en koster från Gotland med det vackra namnet Vindrosen. En säker och trygg familjebåt som vi seglade med under många somrar. Även denna båt behövde tätas ordentligt innan sjösättning men vid slutet av sommaren hade hon för det mesta gått igen. Regniga somrar läckte det även en del ovanifrån.

Vid vår hemmabrygga hittade vi denna härliga båt. Vindö 30:an Scherzo byggd i mahogny. Nu tyckte vi att vi hade hitta det ultimata båten. Hon var så vacker att hon tog andan ur oss. Så här ska en båt se ut!

Vår fjärde och nuvarande båt Monsun 31, Dione, även det en klassiker. Vi är fortfarande imponerade av hur vältänkt denna båt är.

Om konsten att ge ut en bok

  • Skriv på. Det besvärligaste för oss var inte att skriva själva texten. Den rann på ganska bra och så småningom hade vi ett ganska stort material. Vi bestämde oss från början för olika kapitelrubriker och sen delade vi upp skrivarbetet emellan oss. Så småningom växte själva dispositionen fram. Dvs. i vilken ordning vi ville ha kapitlen i boken.
  • Ta hjälp av andra. Vårt manus blev liggande ganska länge innan vi insåg att för att boken skulle bli verklighet så behövde vi hjälp av andra. Vi bad några läsa och fick in bra synpunkter. Vi testade bokidén på många.
  • Ge ut på eget förlag. Eftersom vi redan hade ett företag låg det nära till hands att ge ut på eget förlag. Fördelen är att du själv har fullständig kontroll över hela processen. Overheadkostnaderna blir mindre och det är lättare att få ekonomin att gå ihop. Nackdelen är att ditt företag måste ligga ute med alla kostnader och du måste marknadsföra och sälja boken själv. Det sista är rätt roligt, man får nya kontakter och lär sig en hel del.
  • Skaffa en redaktör. Du behöver anlita någon som kan se över texten.
  • Anlita någon som kan göra form, layout och eventuella bilder och som kan hjälpa dig att ta kontakt med ett tryckeri.
  • Gör en marknadsplan. Tänk igenom och planera för hur du ska sälja din bok.

Lästips: Göran Lindgren, Gör en bok (http://hem.bredband.net/lindcons)

I samma båt
Familjeliv till sjöss
ISBN 978-91-977355-0-6

Författare: Lena Hammarbäck och Bengt Sundbaum
136 sidor illustrerad

Pris 195:- inkl moms (fraktkostnad tillkommer)
Vindrosen Konsult
Murkelv 164
184 34 Åkersberga
Tfn: 08 54068386
Email: info@isammabat.se